Sök
  • Magnus Lundborg

Stormiga Skagerrak

Uppdaterat: 29 nov. 2021

Stormdykning vid Tjurpannan

Hårda vindar från Nordsjön har de senaste veckorna piskat Bohuskusten. För många betyder ett sådant väder ett ointresse för dykning.


Ett av de mest väderexponerade områdena längs norra Bohuskusten är Tjurpannan. Detta område är känt för sina starka vindar och opålitliga strömmar. Ändå är det mitt absoluta favoritställe att fridyka på.


På grund av sitt läge mot Nordsjön, blir denna plats otroligt intressant vid västliga vindar. Arter som i normala fall finns mer pelagiskt eller vid varmare breddgrader kan driva in här.


Jag, tillsammans med 3 andra fridykare trotsade igår stormen och begav oss till Tjurpannan.


Vinden var så stark att vi inte kunde gå på klipporna med all utrustning. Istället bestämde vi oss att påbörja dyket i den lilla fiskeviken precis vid reservatets början. Detta innebar ett par 100 meters extra simning. Strömmen var stark och sikten var dålig. Mjölksyran i benen kändes redan innan vi hade kommit halvvägs. När vi väl hade kommit till utsidan av tjurpannan (nästan 1 timmas simning) så var alla trötta och hoppet om att se något ovanligt var lågt i den dåliga sikten.


Vi bestämde oss efter ett tag att driva med strömmen tillbaka till fiskeviken. Bara efter någon minut så hörde jag ropet som jag längtat efter. LUNGMANET! LUNGMANET!


Lugnmaneten är en art som det inte går att ta miste om. Detta exemplar var även en av de större maneter som jag sett. Stormdykning är verkligen något speciellt och stunder som dessa bär man med sig länge.


25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla